Vanmarcke verrast Boonen in Omloop

Peterselieman

Sep Vanmarcke heeft verrassend Omloop Het Nieuwsblad, de opening van het Vlaamse wielerseizoen, op zijn naam geschreven. De pas 23-jarige Garmin-Cervélo-renner klopte na 200 kilometer in Gent in de sprint Tom Boonen en Juan Antonio Flecha.

De eerste 150 kilometer van de koers werd kleur gegeven door een kopgroep van zeven man waarin ook de Nederlanders Arnoud van Groen en Lieuwe Westra zaten. Laatstgenoemde ging op 55 kilometer op een klimmetje tegen de vlakte toen een supporter zichzelf belangrijker vond dan de wedstrijd. In de achtervolgende groep viel Lars Boom die voor de Taaienberg Tom Boonen wilde inhalen, maar naast de weg kwam. Ook de winnaar van vorig jaar Sebastian Langeveld viel.

Op de Taaienberg ging Boonen op de pedalen staan, waarna alleen Flecha, Hayman, Vanmarcke, Breschel, Hushovd en Devenyns nog konden volgen. Philippe Gilbert reed op een slecht moment lek en kon niet meer bij de koplopers aansluiten. Zijn ploeg BMC probeerde samen met enkele andere teams nog wel terug te keren, maar slaagde hier niet in.

Vooraan konden Breschel en Hushovd het tempo op de kasseistrook Paddestraat niet meer volgen en zij zakten terug in het peloton. Vanmarcke plaatste op de kasseistrook Lange Munte verrassend de aanval en reed met Boonen en Flecha weg. In de laatste kilometers waren er enkele aanvalletjes, maar het trio bleef bij elkaar. Boonen ging de sprint aan, maar Vanmarcke wist verrassend over hem heen te komen. Flecha werd derde. De sprint van het peloton werd gewonnen door de Oostenrijker Heinrich Haussler.