Boonen: "Koelbloedigheid is mijn grootste wapen"

Frank (franklop)

Tom Boonen geldt ook vandaag weer als één van de favorieten bij Omloop Het Nieuwsblad. In vergelijking met vorig jaar, toen Boonen een slecht seizoen kende, heeft de Belg nu al enkele zeges op zijn naam staan en lijkt hij weer sterker dan ooit.

"Toch is het fanatisme nooit weg geweest", benadrukte Boonen in een gesprek met Telesport. "Ik heb altijd de drive voor de sport gehad. De laatste jaren misschien meer dan ooit. Het is echter moeilijk om aan iemand duidelijk te maken dat je helemaal voor de sport leeft, wanneer de uitslagen minder zijn. Ik kende de pech dat ik lang met mijn linkerknie gesukkeld heb."

"In 2010 was ik vier maanden uit de roulatie en sloot het seizoen met slechts vijf overwinningen. Heel die winter heb ik eigenlijk alleen maar gerevalideerd. Het was niet trainen, maar werken om het been sterk te krijgen. Uiteindelijk kon ik met de hakken over de sloot nog aan het seizoen beginnen. Ik denk dat ik vorig jaar achteraf bekeken nog een goed jaar heb gereden. En daarin viel ik in de Tour nog hard op mijn hoofd, terwijl ik in de Vuelta mijn handwortelbeentje brak."

Even makkelijk als vroeger kwamen de zeges al jaren niet meer bij Boonen, hij moest er altijd hard voor werken, zelfs als hij als enige absolute kopman in de ploeg aanwezig was. De renner van Omega Pharma-Quick Step denkt zelfs dat hij in zo'n situatie zich van zijn beste kant laat zien.

"Zelf denk ik dat mijn koelbloedigheid een van de grootste wapens is geweest. Ik heb alle klassiekers al meer dan een keer gewonnen. Ik kan overal relaxed aan de start verschijnen. Ik weet dat ik dit jaar weer het niveau van mijn grote jaren haal en kan meestrijden voor de zeges. Dat voel ik gewoon. Of ik weer de jonge Boonen ben geworden? Hmm, misschien wel sterker. Iets taaier zelfs."