FIA wil geblazen diffuser verder aanpakken

Peterselieman

Autosportfederatie FIA staat op het punt om een gat in de regels van de motorsoftware rond de geblazen diffuser verder aan te pakken. Voor dit seizoen zijn er vanwege het verbieden van de geblazen diffuser striktere regels voor het motormanagement, maar de teams zouden een manier hebben gevonden om de regels deels te kunnen omzeilen.

FIA-directeur Charlie Whiting is door een motorenbouwer getipt dat Renault en Mercedes de mogelijkheid hebben gevonden om via het motormanagement en speciale uitlaten toch gassen bij de diffuser te krijgen en zo meer neerwaartse druk te genereren. Dit zou de teams Red Bull Racing, Lotus, Caterham F1, Williams, Mercedes, McLaren en Force India kunnen treffen.

De FIA zal voor de Grand Prix van Australië komen met een update van software van de boordcomputer ECU, waardoor via het motormanagement geen gebruik meer kan worden gemaakt van het gat in de regels. De autosportfederatie FIA benadrukt dat ze geen aanwijzingen heeft dat er op dit moment een team van deze mogelijkheid gebruik maakt, ondanks dat volgens het Duitse TZ Ferrari dit wel vermoedt.