'Zorgverleners doen frauduleuze declaraties'

Redactie

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maken zich zorgen over de vele meldingen van valse declaraties van artsen en medische instellingen. Dat zeggen woordvoerders van de patiëntenorganisatie en branchevereniging naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Telegraaf. Zij roepen patiënten op alerter te zijn.

In 2010 werd voor ruim een miljard euro aan fout gedeclareerde rekeningen ingediend bij zorgverzekeraars. Daarvan is volgens ZN zeker 6,2 miljoen euro aantoonbaar frauduleus ingediend. Nederlanders moeten daardoor meer zorgpremie betalen dan nodig is.

De NPCF herkent het beeld dat wordt geschetst. Exacte cijfers zijn er echter niet. "We hebben in de afgelopen jaren tientallen meldingen binnengekregen", aldus de woordvoerder. "Misschien is dit nog maar het topje van de ijsberg."

Artsen rekenden voor sommige consulten extreem hoge bedragen of deden behandelingen in drie keer, terwijl dat ook in een keer kon. Sommige patiënten kregen rekeningen van behandelingen die zij nooit hadden ondergaan.

De federatie wil het probleem met de zorgverzekeraars proberen op te lossen. "Die moeten onder meer strenger toezien op declaraties."