Nederland en VS tekenen verdrag over cybercrime

Redactie

Nederland en de Verenigde Staten gaan samenwerken bij het aanpakken van cybercriminaliteit. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft daartoe woensdagavond plaatselijke tijd in Washington een verdrag getekend. Over bescherming van de privacy is niets afgesproken, zei hij op Radio 1.

De samenwerking richt zich volgens hem op het beschermen van 'vitale infrastructuur'. "Je kunt dan denken aan de energievoorziening, de banken, de waterhuishouding en vliegvelden. Zaken waar mensen continu mee te maken hebben."

Afgesproken is dat deskundigheid wordt samengebracht om te voorkomen dat zoiets als de energiehuishouding gevaar kan lopen als hackers daar een aanval op inzetten. "We gaan ook beter forensisch onderzoek doen dat erop is gericht de boeven die hier achter zitten te vangen."

Omdat het vaak om internationale kwesties gaat is het volgens de minister belangrijk samen te werken. Hij wilde niet zo ver gaan dat Nederland het niet zonder de Amerikaanse expertise redt. "We moeten leren van elkaar."