Doden bij protesten tegen koranverbranding

Redactie

Zeker negen Afghanen zijn woensdag om het leven gekomen tijdens ongeregeldheden in verband met vermeende koranverbrandingen. Tientallen mensen raakten gewond. De politie en bewakers van militaire bases van de internationale troepenmacht ISAF zouden hebben ingegrepen toen ze werden bedreigd door woedende mensenmassa's, zo meldden de autoriteiten in Afghanistan.

Demonstranten in de hoofdstad Kabul vielen de politie aan, sloegen autoruiten in en riepen leuzen als "Dood aan Amerika!" Ook in de oostelijke stad Jalalabad en ten noorden en ten zuiden van Kabul deden zich rellen voor. President Hamid Karzai riep op tot kalmte en tot stopzetting van het geweld.

Afghaanse vuilnisverwerkers zouden eerder deze week op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram de geblakerde restanten van korans hebben gevonden. De buitenlandse troepenmacht in Afghanistan is daardoor ernstig in verlegenheid gebracht. De NAVO en het Amerikaanse leger kondigden een diepgaand onderzoek aan en boden op voorhand al excuses aan. Alle buitenlandse militairen moeten op cursus. Ze moeten leren hoe ze moeten omgaan met de Koran en ander religieus materiaal.

Dinsdag trokken ongeveer 1000 mensen op naar Bagram. Ze gooiden benzinebommen en stenen. Bewakers schoten met rubberkogels en helikopters vlogen laag over om de menigte uiteen te drijven. Ook in Kabul demonstreerden duizenden Afghanen.

Woensdag was het opnieuw zeer onrustig in Afghanistan. De demonstraties tegen de vermeende koranverbrandingen trokken de meeste aandacht, maar er deden zich meer incidenten voor. Zo werd een Afghaanse radioverslaggever vermoord in de zuidoostelijke provincie Paktika. Onbekenden lokten de 25-jarige journalist in een hinderlaag en onthoofdden hem. Het motief voor de gruweldaad is onduidelijk.