Zachte decembermaand stuwt bedrijfsinvesteringen

bennootje

De bedrijfsinvesteringen zijn in december gegroeid als gevolg van het warme winterweer. Het volume van investeringen in vaste activa steeg met bijna drie procent ten opzichte van een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend.

De groei was in december iets groter dan in november. Toen namen de bedrijfsinvesteringen met twee procent toe op jaarbasis.

De toename in bedrijfsinvesteringen was het gevolg van meer investeringen in de bouw, omdat er meer dagen gewerkt konden worden. Dit kwam aan de ene kant door het zachte weer in december. In dezelfde maand een jaar eerder lag de bouw juist lang stil vanwege vorstverlet. Daarnaast lag ook het aantal werkdagen hoger omdat de kerstvakantie in 2011 later begon.

Ondanks de stijging liggen de bedrijfsinvesteringen nog altijd op 'een zeer laag niveau', schrijft het CBS. In december werd dertien procent minder geïnvesteerd dan voor de kredietcrisis in 2008. Het CBS ziet in zijn investeringsradar voor februari een lichte verbetering van de omstandigheden voor investeringen.