Cohen steekt hand in eigen boezem

Harry

De afgetreden PvdA-leider Job Cohen vindt dat hij er niet in is geslaagd de boodschap van de PvdA over te brengen. De boodschap zelf is niet het probleem, zei Cohen maandag op een persconferentie in Amsterdam waar hij zijn vertrek toelichtte.

Cohen zei dat hij twee jaar geleden partijleider werd om een 'effectieve' bijdrage te leveren aan een samenleving waar de 'lusten en lasten' eerlijker worden verdeeld. "Terugkijkend moet ik helaas vaststellen dat ik er in de politieke en mediawerkelijkheid van Den Haag onvoldoende in ben geslaagd om die weg naar zo'n ander beleid geloofwaardig voor het voetlicht te brengen."

Hij zei dat hij serieus en vasthoudend heeft geprobeerd de hoge en 'soms veel te hoge' verwachtingen waar te maken. "Ik reken mij dat aan, maar het gaat uiteindelijk niet om mij." Het gaat om de pijn die de onzekerheid in Europa en de recessie bij miljoenen veroorzaken te bestrijden. "En wanneer je als politiek leider daaraan onvoldoende effectief kunt bijdragen, dan behoor je terug te treden."

Cohen zei dat hij in het weekeinde het besluit heeft genomen om terug te treden, nadat vorige week was gebleken dat een deel van de PvdA-fractie niet langer vertrouwen in hem heeft. De PvdA'er weet niet wat hij nu gaat doen. "Ik heb er nog geen seconde over nagedacht."

De volgende leider van de PvdA moet iemand zijn die de boodschap van de partij 'op een goede en effectieve manier tot uitdrukking kan brengen', zei Cohen. De nieuwe leider wordt aangewezen door de fractie, maar partijvoorzitter Hans Spekman verklaarde dat de leden van de PvdA moeten besluiten wie dat wordt.