Antonio Banderas speelt Picasso

dekatophetspek

Antonio Banderas gaat de rol van Pablo Picasso spelen in de film 33 Dias. De film, die internationaal wordt uitgebracht als 33 Days, vertelt over het leven van de Spaanse schilder in de periode dat hij werkte aan zijn bekende schilderij Guernica. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De film laat zien hoe het schilderen van Guernica een therapeutische werking had voor Picasso, die in die jaren door een diepe persoonlijke crisis ging. Ook toont de film zijn relatie met zijn minnares Dora Maar, een Franse schilderes en fotografe.

De enorme muurschildering Guernica, van zo'n 3,5 bij 7,5 meter, toont de verwoesting van het Spaanse plaatsje Guernica na bombardementen door Duitse en Italiaanse bommenwerpers tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937. De bombardementen werden uitgevoerd in opdracht van de Spaanse fascistenleider Francisco Franco en waren bedoeld om de weerstand van de Spaanse Republikeinen te breken.

"Ik ben al meermalen benaderd om Picasso te spelen, maar ik heb de rol altijd afgewezen", zei de 51-jarige Banderas zondag in de Spaanse krant El Pais. "Ik heb hem altijd erg gerespecteerd want ik om net als hij uit Malaga en ben geboren in een huis dat ongeveer vier straten van zijn geboortehuis staat."

De opnames van de Spaans- en Franstalige film gaan deze zomer van start in Guernica en Parijs. De regie is in handen van de Spanjaard Carlos Saura, die in 1999 al de film Goya en Burdeos maakte, over het leven van schilder Goya in Bordeaux.


Antonio Banderas speelt Picasso (Foto: Novum)