President Haïti aangevallen in carnavalsstoet

bennootje

De Haïtiaanse president Michel Martelly is vrijdag aangevallen tijdens de carnavalsstoet in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince. Hij bleef volgens het presidentieel paleis ongedeerd.

Volgens het paleis waren 'oproerkraaiers', die een veilig heenkomen hebben gezocht in de universiteit van Haïti, verantwoordelijk voor de aanval. Ooggetuigen zagen dat de president vanaf het universiteitsterrein met stenen werd bekogeld en dat zijn schouder werd geraakt. "President Martelly viel bijna, maar twee lijfwachten vingen hem op en duwden hem de auto in", verklaarde toeschouwer Stanley Lazard (25).

De politie antwoordde met traangas en een reeks geweersalvo's in de lucht. Aanhangers van de president bestormden daarna het universiteitsterrein om wraak te nemen op de veronderstelde aanvallers. Ze sloegen er onder meer enkele ruiten van geparkeerde auto's in.

Martelly werd sinds hij in mei vorig jaar werd beëdigd al tweemaal aangevallen. Die incidenten illustreren dat de spanningen tussen de president en zijn tegenstanders oplopen.