Verhit debat met omstreden shariageleerde in De Balie

Harry

Een verhit debat vond vrijdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie plaats met shariageleerde Haitham Al-Haddad. De omstreden islamgeleerde wist het spervuur van vragen van directeur van De Balie Youri Albrechts, GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en journalist Kustaw Bessems met breedsprakige vertogen veelal te ontwijken, maar liet zich ook enkele zeer controversiële uitspraken ontlokken.

Zo zei Al-Haddad onder meer voorstander te zijn van steniging als straf voor overspel in islamitische landen en onderschreef hij dat moslims die van hun geloof afstappen de doodstraf verdienen in landen waar de sharia geldt. Geconfronteerd met andere radicale uitspraken die hij in het verleden zou hebben gedaan, onder meer over joden, antwoordde hij ontwijkend.

Vooral de positie van vrouwen kwam in het soms emotionele debat vaak ter sprake. Al-Haddad weigerde donderdagavond in Nieuwsuur te verschijnen omdat hij niet met presentatrice Mariëlle Tweebeeke aan tafel wilde zitten. "Ik zou dat hypocriet vinden", zei hij.

Al-Haddad vindt dat mannen en vrouwen 'in een bepaalde context' verschillende rechten hebben en dat vrouwen wat hem betreft niet in de media mogen werken. Hij ontkende echter dat hij die visie dwingend aan iemand wilde opleggen. Toen publiciste Ebru Umar onaangekondigd aan de tafel kwam zitten, maakte hij geen bezwaar en ontkende hij haar inferieur te vinden.

"Islam is de enige waarheid", verklaarde hij. "Ik geloof dat de islam het licht is en dat wil ik aan andere mensen geven."

Directeur Albrechts van De Balie sprak na afloop van een 'zeer geslaagde, maar ook erg heftige avond'. "Ik sta voor een samenleving die verschillen accepteert en daar horen dit soort debatten bij."

In de zaal was niet iedereen tevreden met de manier waarop het debat verliep. Meerdere aanwezige moslims vonden dat Al-Haddad veel te kritisch werd benaderd. "Dit is toch geen debat? Dit lijkt meer op een celebrity-roast", zei een van de studenten van de VU die de islamgeleerde naar Nederland had gehaald. De komst van Al-Haddad deed de afgelopen dagen veel stof opwaaien. Woensdag blies de Vrije Universiteit in Amsterdam een debat waarvoor Al-Haddad was uitgenodigd af nadat over zijn komst ophef was ontstaan. Een Kamermeerderheid vroeg woensdag aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) Al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld.

Al-Haddad liet donderdag weten toch naar Nederland te komen. Opstelten gaf daarna aan dat hij de omstreden shariageleerde de toegang tot Nederland niet kan ontzeggen. "Dat is de wet, er is geen juridische mogelijkheid hem te weigeren", zei Opstelten vrijdag na de ministerraad. "Maar ik verafschuw zijn uitspraken."