Angelina Jolie en cast bedreigd om oorlogsfilm

René (MrManiak)

Angelina Jolie en enkele acteurs uit haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey zijn bedreigd. De oorlogsfilm over het conflict in voormalig Joegoslavië werd maandag in Sarajevo aan vijfduizend toeschouwers vertoond, waarna de bedreigingen via post en internet binnenkwamen. Dat zegt Jolie tegen de Britse krant The Guardian.

"Ik kreeg dingen toegestuurd en er verschenen berichten online", zegt de 36-jarige filmmaakster. "De cast heeft nooit geklaagd maar ik heb via andere mensen vernomen dat ook zij zijn bedreigd."

Bij een van de acteurs werden de autoruiten stukgeslagen. Bij een ander werd de e-mail gehackt, waarna berichten aan vrienden en kennissen werden verstuurd waarin stond dat de persoon een ongeluk had gehad.

"Het is een beangstigend idee dat iemand zo kan denken", zegt Jolie. Toch had ze de bui blijkbaar zien hangen. De regisseur had de hele multi-etnische cast de optie gegeven de regio te verlaten, hoewel geen van de castleden werkelijk vertrok.

De geplande première in Belgrado werd afgeblazen, maar Jolie ontkent dat dit met de bedreigingen te maken had. Volgens een Servische distributeur was er simpelweg geen interesse in een film die Serviërs als 'slechteriken' afschildert.

Jolie zegt niet bijzonder aangedaan te zijn. "Ik ben een Amerikaanse die geen blad voor de mond neemt, dus ik ben al vaker bedreigd tijdens bezoeken aan andere oorlogsgebieden, zoals Afghanistan."

In the Land of Blood and Honey gaat over een relatie tussen de moslimkunstenares Ajla en de Servische politieagent Danijel. Als de oorlog uitbreekt en escaleert, wordt hun relatie bijna onmogelijk.

De film verschijnt donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Angelina Jolie en cast bedreigd om oorlogsfilm (Foto: Novum)