Monti trekt Rome terug voor Spelen 2020

Peterselieman

De Italiaanse premier Mario Monti heeft dinsdag de kandidatuur van Rome voor de Olympische Spelen van 2020 ingetrokken. Volgens hem kan de Italiaanse regering niet de benodigde financiële steun leveren in tijden van economische crisis.

De kosten voor het organiseren van de Spelen werden op bijna negen miljard euro geschat. "Het zou niet passend zijn om het geld van de belastingbetaler in gevaar te brengen", zei Monti na een kabinetsvergadering waarin zijn regering zich unaniem achter het besluit schaarde.

Monti's beslissing komt een dag voor de sluiting van de deadline van het internationaal olympisch comité IOC om een formeel bod in te dienen. Daarin moesten onder meer overheidsgaranties afgegeven worden.

Het Italiaanse IOC-lid Franco Carraro heeft begrip voor de beslissing. "Het spijt me zeer, omdat het Rome-bod serieus was, maar ik respecteer de beslissing van de regering."

Door het afhaken van Rome, dat de Spelen in 1960 al eens organiseerde, blijven er vijf kandidaten over. Het IOC kiest in september volgend jaar de winnaar uit Madrid, Istanbul, Doha, Tokyo en Baku.