'Huisartsen en ziekenhuizen moeten budget delen'

Redactie

Huisartsen en ziekenhuizen moeten samen één budget delen. Er wordt nu geld verspild omdat het voor ziekenhuizen financieel aantrekkelijk is zo veel mogelijk verrichtingen en behandelingen te doen, stelt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ziekenhuizen en huisartsen krijgen nu een apart budget. Hierdoor worden ze volgens de belangenorganisatie voor patiënten nauwelijks geprikkeld samen te werken.

Ook zou de huidige regeling ziekenhuizen en specialisten aanmoedigen behandelingen uit te voeren die ook door de huisarts kunnen worden gedaan, omdat ze dan meer omzet maken. De kosten zijn dan veel hoger dan wanneer zo'n patiënt door een huisarts wordt afgehandeld, maar daar merken de ziekenhuizen niks van.

Als de ziekenhuizen en huisartsen samen over één budget gaan, worden ze gedwongen samen geld te besparen, redeneert de NPCF. Het geld dat dan overblijft zou moeten worden gebruikt voor een wijkgerichte aanpak.

De belangenorganisatie wil dat het zorgaanbod beter aansluit op de vraag in een wijk of regio. Patiënten zouden minder snel naar de duurdere ziekenhuiszorg worden verwezen als huisartsen en therapeuten beter samenwerken in de wijk. Ook zou beter moeten worden gekeken hoe vrijwilligers en maatschappelijk werkers kunnen worden ingezet.

Verzekeraars moeten dat volgens de NPCF desnoods afdwingen. De organisatie houdt hier binnenkort een rondetafelgesprek over.