Bommenmaker van Bali voor de rechter

Redactie

Voor de rechtbank in Jakarta is maandag het proces geopend tegen de moslimextremist die wordt verdacht van het maken van de bommen die zijn gebruikt bij de terreuraanslagen in 2002 op het Indonesische eiland Bali. Bij de aanslagen kwamen 202 mensen om het leven, onder wie een groot aantal buitenlandse toeristen.

Umar Patek (45) is de laatste grote verdachte in de zaak. Drie andere hoofdverdachten zijn ter dood veroordeeld en terechtgesteld. Patek wist echter te ontkomen en belandde via de Filipijnen in Pakistan, waar hij in januari 2011 werd opgepakt in Abbottabad, de stad waar Amerikaanse commando's enkele maanden later Osama bin Laden doodden.

Patek, wiens echte naam Hisyam Bin Alizein luidt, was een van de meestgezochte terreurverdachten in Azië. Op zijn hoofd was een prijs van een miljoen dollar gezet. Hij wordt beschuldigd van moord, verbergen van informatie over terrorisme, verboden explosievenbezit en samenzwering tot het plegen van terrorisme en kan daarvoor de doodstraf krijgen.

Het proces werpt mogelijk licht op wat Patek precies deed in Abbottabad. Volgens de Indonesische minister van defensie Purnomo Yusgiantoro probeerde hij vermoedelijk in contact te komen met de Al-Qaida-leider, maar Patek ontkent dat en zegt dat hij op doorreis was naar Afghanistan. Amerikaanse Pakistaanse onderzoekers denken dat zijn verblijf in Abbottabad puur toeval was.

Behalve van de aanslagen op Bali wordt Patek ook verdacht van betrokkenheid bij een reeks bomaanslagen op kerken op kerstavond van 2000, waarbij negentien mensen omkwamen.

Patek glimlachte naar toeschouwers en fotografen toen hij maandag onder zware bewaking de rechtbank in West-Jakarta werd binnengeleid, maar reageerde niet op toegeschreeuwde vragen van journalisten. Nadat de aanklachten waren voorgelezen verdaagde rechtbankvoorzitter Lexsy Mamoto de zitting tot komende maandag. Patek schudde vervolgens alle aanwezige aanklagers de hand, behalve de enige vrouw onder hen. Rini Hartati stak haar hand uit, maar Patek hield zijn rechterhand tegen zijn borst.


Bommenmaker van Bali voor de rechter (Foto: Novum)