'Merkel vroeg China staatspapieren te kopen'

Redactie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het Chinese staatsinvesteringsfonds CIC en andere investeringsmaatschappijen gevraagd Italiaanse en Spaanse staatspapieren op te kopen. Dat stelt het hoofd van CIC. Hij voegde daaraan toe dat er verdergaande hervormingen nodig zijn in de noodlijdende eurolanden voordat China bereid is te voldoen aan het verzoek.

CIC investeert niet in grote hoeveelheden staatsobligaties. Het fonds, dat opgericht is in 2007 met tweehonderd miljard dollar aan buitenlandse reserves, moet China helpen de portefeuille te diversifiëren door te investeren in buitenlandse aandelen en andere activa. De activa van CIC zijn aan het einde van 2010 toegenomen tot 410 miljard dollar, blijkt uit het jaarverslag van het fonds.

Xia Bin, adviseur voor de People's Bank of China, stelde maandag tijdens een bijeenkomst in Beijing dat staatsobligaties van de Verenigde Staten op dit moment de enige activa zijn waarbij 'goede rendementen' uitgekeerd worden. "Rendementen zijn nog steeds de sleutel", aldus Bin.