Libië vraagt Niger om uitlevering Al-Saadi Gadhafi

Redactie

Libië heeft buurland Niger zaterdag gevraagd Al-Saadi Gadhafi, een van de zonen van wijlen Moammar Gadhafi, over te dragen. Al-Saadi staat in Niger onder huisarrest. Hij zei vrijdag dat Libië een nieuwe opstand te wachten staat.

Volgens de Libische regeringswoordvoerder Mohammed Hareizi moet Niger voldoen aan het verzoek tot uitlevering van Al-Saadi 'om de betrekkingen en belangen in Libië te behouden'.

De Nigerese minister van justitie zei het verzoek van de Nationale Overgangsraad (NTC) te hebben ontvangen. Niger weigert echter Al-Saadi uit te leveren, omdat hij volgens de Nigerese regering het risico loopt te worden vermoord. Niger wil wel instemmen met de uitlevering van Al-Saadi aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, als het hof daarom vraagt.

Al-Saadi wordt niet gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, maar de Verenigde Naties hebben wel sancties tegen hem getroffen. Hij vluchtte naar Niger, nadat de Libische hoofdstad Tripoli in handen van de revolutionairen was gevallen.

Vrijdag verklaarde Al-Saadi in een telefonisch interview met de Arabische nieuwszender Al-Arabiya nog steeds in contact te staan met Gadhafi-getrouwen in Libië, die volgens hem 'enorm lijden'. Zeventig procent van Libiërs is niet blij met de huidige toestand in het land, aldus Al-Saadi.

Volgens Al-Saadi dreigt er een nieuwe opstand in Libië, omdat de bevolking genoeg heeft van de chaos in het land. "Ze zijn bereid mee te werken om deze omstandigheden te veranderen." Hij noemde de nieuwe leiders in Tripoli een boevenbende die niet in staat is de milities in het land in bedwang te houden.

Het interview leidde tot grote woede bij de nieuwe Libische regering. Het hoofd van de NTC, Mustafa Abdul-Jalil heeft volgens Hareizi de kwestie besproken met zijn Nigerese ambtgenoten. Hij heeft benadrukt dat hij 'de kwestie niet tolereert en dat er stevige maatregelen worden genomen'.


Libië vraagt Niger om uitlevering Al-Saadi Gadhafi (Foto: Novum)