ACTA leidt tot protesten in Europa

Redactie

In verscheidene Europese steden zijn zaterdag demonstranten bijeengekomen om hun woede over het ACTA-verdrag kenbaar te maken. Gevreesd wordt dat het ACTA-verdrag leidt tot censuur op het internet.

Een aantal Europese landen heeft het ACTA-verdrag, dat beoogt internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren, al wel ondertekend. Het is echter nog maar de vraag of de ratificatie van het verdrag wordt doorgezet, omdat er steeds meer weerstand, vooral bij de jeugd, tegen is.

In Polen wordt sinds vorige maand fel geprotesteerd tegen het verdrag. De protesten zijn nu ook overgeslagen naar andere Europese landen.

In de Litouwse hoofdstad Vilnius kwamen zaterdag enkele honderden betogers voor het parlementsgebouw bijeen. Ze droegen spandoeken mee met daarop teksten als 'Stop ACTA'. Ook in het Poolse Warschau werd gedemonstreerd. De verwachting is dat ook in andere Europese steden wordt betoogd.