Sap blij met uitkomst GroenLinks-congres

Harry

GroenLinks-leider Jolande Sap is opgelucht dat het congres van haar partij de Tweede Kamerfractie niet heeft opgedragen de steun voor de missie in Kunduz in te trekken. Ze gaf na afloop van de stemmingen tijdens het partijcongres in Utrecht toe dat ze het spannend vond. "Ik ken de zorgen die er zijn in de partij over de missie", zei ze. "Maar ik ben blij en trots met de eenheid die we vandaag hebben gevonden."

Slechts een derde van de aanwezige leden sprak zich zaterdag uit voor intrekking van de steun voor de politietrainingsmissie in Afghanistan. Wel schaarde een meerderheid zich achter een motie die tegen het oprekken van het mandaat van de missie is. Sap herhaalde dat een uitbreiding van de missie voor haar onbespreekbaar is.

Kamerlid Ineke van Gent, die vorig jaar als enig fractielid tegen de missie stemde, is blij met de uitkomst van het congres. "Als je aan een missie begint kun je er niet zomaar mee stoppen", zei ze.

Mariko Peters spreekt van een 'vertrouwenwekkend signaal' van de achterban. "Ik begrijp de zorgen die er zijn. Onze opdracht als Kamerfractie is om de missie kritisch te blijven volgen."


Sap blij met uitkomst GroenLinks-congres (Foto: Novum)