Hillen: snel duidelijkheid over missie Kunduz

Harry

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) hoopt volgende week uitsluitsel te kunnen geven over wat de mogelijkheden zijn om de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz uit te breiden. Dat zei hij vrijdag in de Tweede Kamer.

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid grenspolitie in het noorden te trainen en agenten op te leiden die buiten Kunduz opereren. Volgens Hillen is er nog geen beslissing genomen en is het kabinet nog aan het 'aftasten'. GroenLinks-leider Jolande Sap is tegen een verdere uitbreiding van de missie, zo bleek eerder vrijdag.

Eerder gaf de ChristenUnie al aan niets te zien in een uitbreiding. De twee partijen gaven samen met D66 eerder nog wel steun voor de missie aan het minderheidskabinet. Het lijkt er nu op dat er in de Tweede Kamer te weinig steun is voor de eventuele uitbreidingsplannen van minister Hillen. De bewindsman wilde daar vrijdag zelf niet op ingaan. "Laten we het congres van GroenLinks afwachten", zei hij. "De partij geeft er blijk van deze discussie op een verantwoordelijke manier te voeren." Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wilde vrijdag niet vooruitlopen op het congres van de partij van Sap zaterdag en wilde nog niet ingaan op de verwachte minderheid voor uitbreiding van de missie.