Rechter Garzon elf jaar geschorst

Redactie

De Spaanse rechter Baltasar Garzon mag elf jaar zijn beroep niet uitoefenen, omdat hij zijn boekje te buiten is gegaan in een corruptiezaak waarbij de Spaanse conservatieve Partido Popular (PP) betrokken was. Dat heeft het hooggerechtshof donderdag bepaald.

Garzon zou opdracht hebben gegeven tot het afluisteren van telefoongesprekken tussen gedetineerden en hun advocaten. De verdachten werden beschuldigd van het betalen van smeergeld aan politici om lucratieve overheidscontracten binnen te halen. Afluisteren is expliciet toegestaan in terrorismezaken, maar de Spaanse wet is vager over niet aan terrorisme gerelateerde zaken.

Volgens advocaat Francisco Javier Baena Bocanegra is Garzon aangeslagen door het vonnis, maar overweegt hij in beroep te gaan. "Hij is volkomen onschuldig", zei Bocanegra. "Wij hebben een lange weg te gaan, maar wij zullen sterk zijn."

Garzon zei de mogelijkheden om in beroep te gaan te bestuderen. Hij ontkende fel dat hij de wet heeft overtreden.

"Ik heb gewerkt tegen terrorisme, drugshandel, misdaden tegen de menselijkheid en corruptie. Ik heb dat gedaan met de wet in de hand, samen met aanklagers, rechters en de politie", liet hij in een verklaring weten. "Ik heb mij altijd strikt aan de regels gehouden, ik heb de rechten van verdachten en slachtoffers in zeer ongunstige situaties verdedigd."

Garzon zei tijdens de rechtszaak dat hij opdracht had gegeven tot afluisteren omdat hij dacht dat de advocaten instructies van de gedetineerden kregen om geld wit te wassen. Maar volgens het hof waren er geen reële gronden voor de verdenking en maakte het afluisteren inbreuk op het recht van de verdachten op een eerlijk proces. "Dit zijn praktijken die vandaag de dag alleen in totalitaire regimes voorkomen, waarbij alles geoorloofd wordt geacht om informatie te verkrijgen die van belang is, of waarvan gedacht wordt dat het van belang is voor de staat", zei het hof.

Het openbaar ministerie meende dat Garzon niets strafbaars had gedaan en besloot in de zaak geen vervolging in te stellen. Volgens de Spaanse wet echter kunnen burgers - in dit geval de betrokken advocaten - iemand toch laten vervolgen, ook als het openbaar ministerie er zelf geen brood in ziet.

Met het vonnis is zo goed als zeker een einde gekomen aan de carrière van Garzon (56).

Garzon wacht nog op het vonnis in de zaak over de vraag of hij bewust zijn bevoegdheden te buiten zou zijn gegaan door een onderzoek in te stellen naar de wreedheden begaan tijdens en na de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Dat proces werd woensdag afgesloten en de uitspraak wordt over een paar weken verwacht.

Garzon kreeg internationale bekendheid toen hij in 1998 een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet en in 2003 tegen Al-Qaida-leider Osama bin Laden.


Rechter Garzon elf jaar geschorst (Foto: Novum)