'Elfstedentocht met wc-papier te redden'

Mick (Philosocles)

Naast sneeuwschuivende burgers en soldaten had de Elfstedentocht met de hulp van een flinke lading billenlint best door kunnen gaan. Een combinatie van ijs en papier is namelijk 'zo sterk als beton', aldus professor Ton Peijs van de TU Eindhoven.

De wetenschapper, verbonden aan de faculteit Scheikundige Technologie, leukt zijn colleges al jaren op met een demonstratie van de kracht van pykrete, een mengsel van ijs en circa 14 procent houtpulp. "Dan laat ik twee bakjes met ijs zien. In een daarvan zitten laagjes wc-papier. Het ijs met papier is zelfs met een hamer niet kapot te krijgen", vertelt Peijs.

De Elfstedentocht kan volgens hem prima op dun ijs worden verreden, mits de route van ongeveer een miljoen vierkante meter papier wordt voorzien. "Je kunt dan een schaatswedstrijd houden op een laagje van een paar centimeter", stelt de professor.

In de Tweede Wereldoorlog is voorgesteld om oorlogsschepen van pykrete te maken. Die zouden immers niet alleen sterk zijn, maar bovendien met zeewater kunnen worden gerepareerd.


Hierin zit geen gebruikt wc-papier, maar zaagsel