Woensdag tiende ijsdag op rij

bennootje

Nederland beleefde woensdag de tiende achtereenvolgende ijsdag. De middagtemperatuur lag tussen de -1 en de -2 graden, meldt een woordvoerder van Weeronline. Het kwik in De Bilt is sinds 29 januari niet meer boven het vriespunt uitgekomen.

De temperaturen komen waarschijnlijk zondag weer boven nul, wanneer warme lucht vanuit het noorden het land binnenkomt. "In de loop van de middag stijgt het kwik naar verwachting dan tot een graad of drie, vier."

Het is nog altijd niet te zeggen of er een Elfstedentocht komt of niet. Zondag lijkt door de invallende dooi in elk geval geen geschikte dag. "Zaterdag vriest het overdag nog wel, dus dat lijkt de beste dag voor de 'tocht der tochten'. Maar het gaat er natuurlijk om of het ijs dik genoeg is."

Volgens de meteorologen van Weeronline gaat het in de nacht van woensdag op donderdag weer flink vriezen. In Friesland kan het kwik dalen tot -9. De afgelopen nacht was een slechte voor het ijs in Friesland. Door een wolkendek vroor het matig en kwam er nauwelijks ijs bij.

Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 was sprake van een koudegolf die bestond uit twaalf dagen vorst.