Friezen stellen massaal logeerbedden beschikbaar

bennootje

Friezen bieden toeschouwers en deelnemers van de Elfstedentocht massaal overnachtingsmogelijkheden aan. Schuren worden ontruimd, logeer- en zolderkamers in gereedheid gebracht en hotels en bungalowparken spinnen garen bij de grote vraag naar accommodatie. De prijzen zijn in sommige gevallen fors verhoogd. Op internet is de zoektocht naar slaapplekken in volle omvang losgebarsten.

Deelnemers van de tocht hoeven zich geen zorgen te maken over een bed. De Friesche Elfsteden zorgt ervoor dat alle zestienduizend schaatsers kosteloos bij vrijwilligers in en rond Leeuwarden worden ondergebracht. "Dat is traditie", legt directeur van Friesland Marketing Paul van Gessel uit. "Dit vinden Friezen prachtig. Wij zijn er trots op om mensen te ontvangen op zo'n bijzondere dag."

Toeschouwers moeten zelf een slaapplek regelen, al biedt Friesland Marketing wel hulp bij het online zoeken van een bed. Vanaf het moment dat wordt aangekondigd dat de tocht doorgaat, worden bezoekers van de website van De Friesche Elfsteden doorverwezen naar de site van Friesland Marketing, waar weer informatie te vinden is over hotels, bed and breakfasts en vakantieparken.

Friesland heeft, zonder de Waddeneilanden, normaal 23.000 bedden beschikbaar voor toeristen. Met alle Friezen die bereid zijn voor een keer toeschouwers te ontvangen komen daar naar verwachting enkele tienduizenden bij. Daarnaast zijn er veel campings, maar daar is gezien de kou minder vraag naar. Slechts een klein aantal mensen wil met de camper naar Friesland komen.

Op reisbeoordelingsite zoover.nl wordt momenteel tien keer meer gezocht naar overnachtingsmogelijkheden in Friesland dan normaal. Populairste stad is Leeuwarden, gevolgd door Sneek en Harlingen.

Leeuwarden, dat de start- en finishplaats van de 'tocht der tochten' vormt, is ook klaar voor de feesten die rond het evenement worden georganiseerd. Zo vindt voorafgaand aan de Elfstedentocht traditioneel de Nacht van Leeuwarden plaats, een groot feest dat doorgaat tot de schaatsers de volgende ochtend in alle vroegte van start gaan.

"Alle draaiboeken liggen klaar, wij zijn er klaar voor", zegt Van Gessel, die toegeeft ook bevangen te zijn door de Elfstedenkoorts. "Dit is het absolute hoogtepunt voor Friesland", zegt hij. "Maar hij moet natuurlijk nog wel eerst doorgaan. En daar horen we morgen pas meer over."

Woensdag komen de 22 rayonhoofden weer bijeen. De NOS meldt dinsdag dat het ijs nergens op de route nog voldoende dik is. Met name op het zuidelijke en westelijke deel van het parcours ligt er nog lang niet de benodigde vijftien centimeter ijs, zo blijkt uit een rondgang langs de rayons.

Volgens RTL Nieuws overweegt vereniging De Friesche Elfsteden serieus om de route aan te passen. Het gaat om het stuk tussen Stavoren en Hindelopen.