Bescherming slachtoffer hogere prioriteit bij rechters

Harry

Rechters kunnen voortaan voordat het vonnis is uitgesproken al gebiedsverboden of verplichte begeleiding opleggen aan verdachten om zo slachtoffers beter te beschermen. Het kabinet gaat dat mogelijk maken, laten minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) dinsdag weten.

Nu kunnen rechters voorafgaand aan de berechting geen verplichtingen opleggen aan verdachten van relatief lichte vergrijpen die niet in voorlopige hechtenis kunnen worden genomen. Opstelten en Teeven vinden dat rechters die mogelijkheid wel moeten krijgen om slachtoffers te beschermen en de vrees voor herhaling te beperken. Wie zich niet aan deze maatregelen houdt, kan alsnog worden vastgezet.

De bewindslieden willen verder dat rechters vrijheidsbeperkende maatregelen als zelfstandige straf kunnen opleggen. Dan gaat het bijvoorbeeld om een reisverbod naar bepaalde bestemmingen, een verbod op bepaalde sociale activiteiten zoals vrijwilligerswerk met kinderen of om andere maatregelen op maat om slachtoffers te beschermen en recidive te voorkomen.