De Jager: Griekenland kan uit de eurozone

Redactie

Griekenland kan uit de euro zonder dat dat tot economische rampen in de hele Europese Unie leidt. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Het afgelopen anderhalf jaar zijn tal van maatregelen genomen die het besmettingsgevaar verkleinen, zei De Jager. Hij doelde onder meer op het vergroten van het Europese noodfonds, het aanscherpen van de begrotingsregels en het herkapitaliseren van banken. "Daardoor is het gevaar afgenomen dat de Griekse problemen overslaan op de rest van de eurozone", zei De Jager.

De Jager tekende erbij aan dat een Grieks exit uit de euro nog altijd gevolgen zal hebben voor de rest van de eurozone. "Je kunt niet gratis afscheid nemen van een land. Dat gaat ons echt geld kosten", zei De Jager. Alleen tot een 'armageddon' zal het niet komen, dankzij de maatregelen van het afgelopen anderhalf jaar.

De Jager moest in de Kamer tekst en uitleg komen geven over uitspraken van Europees commissaris Neelie Kroes. Zij zei in een interview met De Volkskrant dat er 'geen man overboord' is als Griekenland uit de euro stapt. Volgens De Jager heeft zij feitelijk gelijk. Hij tekende erbij aan dat ook Kroes het liefst ziet dat Griekenland in de eurozone blijft.

De PVV, die al langer vindt dat Griekenland uit de euro moet en geen cent hulp moet krijgen, ziet in de uitspraken van Kroes een bewijs van het eigen gelijk. "Eindelijk iemand met gezond verstand in Brussel", zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck.


De Jager: Griekenland kan uit de eurozone (Foto: Novum)