Marathonploegen dreigen met boycot NK

Stefan (sportfreak)

Het NK op natuurijs in Emmen dreigt woensdag zonder de gevestigde marathonploegen te worden gereden. Die dreigen met een boycot omdat de KNSB en hoofdsponsor KPN samen een gelegenheidsploeg hebben geformeerd voor het natuurijsseizoen, meldt De Telegraaf dinsdag. De andere ploegen noemen het geven van een licentie aan de nieuwe ploeg onreglementair.

Maandagavond werd bekend dat de KNSB de gelegenheidsploeg met marathonrijder Arjan Smit, langebaanschaatser Mark Tuitert en oud-schaatsers Erben Wennemars en Jochem Uytdehaage een licentie heeft verleend. De sponsors van de vaste marathonploegen zijn niet gecharmeerd van die actie. "Een licentie moet voor 1 augustus verstrekt zijn", stelt woordvoerder Paul Rijsenaars.

De sponsors zijn bovendien bang dat de nieuwe ploeg veel aandacht wegtrekt. "Er wordt voorbijgegaan aan de belangen van de 14 hoofdsponsors, die jaarlijks twee miljoen in het marathonschaatsen investeren. Dit nieuwe team zal veel van de media-aandacht opeisen." De gevestigde ploegen willen in overleg met de KNSB tot een oplossing komen. "Anders rijden wij geen NK."