Extreme kou maakt plaats voor dooi

static

Maandagnacht was voorlopig de laatste extreem koude nacht van deze winter. In Flevoland daalde de temperatuur naar bijna -20 graden. In de komende dagen is er minder vorst en in het weekeinde waarschijnlijk dooi, meldt Weeronline.nl dinsdag.

Ook in Friesland vroor het maandagnacht stevig met -15,3 graden in Leeuwarden en -16,7 in Stavoren. Dat is goed nieuws voor de ijsdiktes op de route van de Elfstedentocht die maandag op veel plaatsen sneeuwvrij werd gemaakt. Door de invallende dooi lijkt zaterdag nu de beste dag voor de 'tocht der tochten'.

De temperaturen komen waarschijnlijk dit weekeinde voor het eerst weer boven nul. Sinds 29 januari is het kwik in De Bilt niet meer boven het vriespunt gekomen. De koudegolf gaat daardoor dinsdag de negende dag in.

Sinds 1991 heeft de maand februari niet meer zoveel ijsdagen als nu geteld. Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van -7,8 graden is februari tot nu toe de koudste februari in bijna honderd jaar. De eerste week van februari 1917 was met gemiddeld -8,9 graden iets kouder.


Extreme kou maakt plaats voor dooi (Foto: Novum)