Engelse clubs krijgen 'tackle-instructies'

Peterselieman

In Engeland worden vaak forse overtredingen gemaakt. De een wordt wel bestraft, de ander niet. Het is tijd voor duidelijkheid.

Manchester City-verdediger Vincent Kompany maakte onlangs een flinke charge op Nani. Kompany kwam met twee benen in en mocht vervolgens inrukken met een rode kaart. Later maakte Glen Johnson een soortgelijke overtreding, maar kreeg geen straf. Dit leidde tot flinke onduidelijkheid bij de Britse clubs. Daarom is er nu actie ondernomen.

De clubs in de Premier League ontvangen deze week een DVD met 'tackle-instructies'. Hierop staan beelden zijn verscheidene overtredingen van recente wedstrijden. "We willen een collectieve blik op overtredingen in plaats van alleen de scheidsrechter die een beslissing moet maken", vertelt Mike Riley. Hij is voormalig toparbiter en inmiddels hoofd van de Engelse scheidsrechterscommissie.

"De boodschap is dat spelers niet op hoge snelheid, en zeker niet met twee benen in de lucht een tackle mogen inzetten", meent hij. "Dan bestaat de kans dat je van het veld wordt gestuurd. We weten dat zeventig procent van de tackles goed zijn en zo'n 25 procent slechts een vrije trap tot gevolg hebben. Het gaat echter om die vijf procent met twijfelgevallen."