Onderhandelingen schoonmaak-cao opnieuw vastgelopen

Redactie

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor schoonmakers zijn opnieuw vastgelopen. Dat meldt FNV Bondgenoten woensdag. De acties van de schoonmakers die sinds begin dit jaar plaatsvinden, gaan door.

Nadat de werkgevers woensdag met een volgens FNV Bondgenoten belabberd eindbod kwamen, bezetten honderd schoonmakers de onderhandelingsruimte. "Als je ons op deze wijze te kakken zet, ontketen je grote woede", zegt president van de Vakbond voor Schoonmakers van FNV Bondgenoten Kadija Tahiri.

De schoonmakers zijn de houding van de werkgevers naar eigen zeggen helemaal beu. Sinds begin dit jaar voeren schoonmakers actie voor een betere cao en meer respect voor hun werk vanuit de werkgevers en de opdrachtgevers, nadat eind vorig jaar de onderhandelingen waren vastgelopen. De werknemers eisen onder meer doorbetaling bij ziekte en meer salaris.

Volgens FNV Bondgenoten vinden de werkgevers schoonmakers geen doorbetaling bij ziekte waard. "Voor schoonmaakmanagers en vrijwel iedere Nederlander is doorbetaling bij ziekte hartstikke normaal, maar wij moeten er nu al meer dan dertig dagen voor staken. Dat is belachelijk. Maar het maakt ons alleen maar standvastiger", vertelt Tahiri.

Ook bieden de werkgevers volgens de vakbond geen zekerheid voor tijdelijke krachten. "En tot overmaat van ramp koppelen de schoonmaakbazen de toekomstige loonstijging van twee dubbeltjes aan het risico van pensioenen."

De werkgevers in de schoonmaakbranche (OBS) stellen woensdag de werknemers juist flink tegemoet te zijn gekomen, zeker in de huidige tijdsgeest. Zo zou waardering voor de schoonmaker uitgangspunt zijn in het eindbod van de OBS, zou ongewenst marktgedrag extra worden bestreden en wordt de werkdruk in de gaten gehouden.

OBS stelt het onredelijk te vinden dat de vakbonden vasthouden aan al hun eisen en houdt daarom vast aan het eindbod. "Deze ontwikkeling is zeker niet in het belang van de 150 duizend schoonmakers, die nu niet kunnen profiteren van een nieuwe cao."

Schoonmakers hebben op verschillende plekken in het land het werk neergelegd. Bij meer dan honderd bedrijven wordt inmiddels niet meer schoongemaakt. Ook hebben actievoerende schoonmakers in vijf steden een mars van respect gehouden.