Veel mannen weg bij kinderopvang sinds zedenzaak

Redactie

Sinds de Amsterdamse zedenzaak eind 2010 aan het licht kwam, zijn tientallen mannen gestopt als leider bij kinderdagverblijven. Een deel is overgestapt naar de naschoolse opvang waar oudere kinderen worden opgevangen. Anderen werken helemaal niet meer in de kinderopvang, blijkt uit een rondgang van de NOS.

De mannen die zijn gestopt met werken op een kinderdagverblijf hebben dat vooral gedaan nadat ouders bezwaar hadden aangetekend tegen de aanwezigheid van mannelijke leiders. Sommigen zeggen om 'vage redenen' te zijn ontslagen. Ze zouden volgens hun werkgevers niet meer in de groep passen.

Er zijn geen exacte gegevens bekend over het aantal mannen dat voor en nadat de Amsterdamse zedenzaak aan het licht kwam op een kinderdagverblijf werkt. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang is ongeveer een procent van het personeel man.

Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. heeft bekend als crècheleider op onder meer het Amsterdamse kinderdagverblijf 't Hofnarretje tientallen kinderen te hebben misbruikt. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen M. begint in maart.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) liet woensdag weten de aangescherpte kwaliteitseisen voor kinderopvang wettelijk vast te gaan leggen. Nu staan de eisen nog in zogenoemde beleidsregels die door het ministerie zijn opgesteld. De Raad van State oordeelde eind vorig jaar echter dat die regels voor gemeenten onvoldoende basis bieden om sancties op te kunnen leggen aan kinderopvangorganisaties.

Kamp stuurt de wettelijke regels begin maart naar de Eerste en Tweede Kamer. De minister verwacht dat de regels begin mei in werking kunnen treden.