Politiek wil AOW-uitkering niet verhogen

Redactie

Het kabinet en de Tweede Kamer zijn niet van plan de AOW drastisch te verhogen. De initiatiefnemers van het burgerinitiatief 'AOW omhoog!' hebben nul op het rekest gekregen.

De initiatiefnemers hadden 41 duizend handtekeningen verzameld en bereikten zo dat hun pleidooi voor een hogere AOW-uitkering door de Tweede Kamer en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moest worden besproken. Dat gebeurde woensdag.

Initiatiefnemer Jaap Duppen mocht als eerste het woord voeren. Hij betoogde dat de AOW-uitkering in de loop der jaren vijftien tot zeventien procent is achtergebleven bij de gemiddelde inkomensstijging, en dat het daarom tijd is voor een drastische verhoging.

Minister Kamp zei niet aan het verzoek te zullen voldoen, omdat hij niet gelooft dat de AOW inderdaad zo ver is achtergebleven. Verschillende Kamerleden wezen er ook op dat de AOW de laatste tien jaar juist meer is gestegen dan het gemiddelde inkomen. De SP pleitte voor nieuw onderzoek, maar volgens Kamp is dat overbodig.

Het was de tweede keer dat de Tweede Kamer een burgerinitiatief behandelde sinds de mogelijkheid in 2006 werd ingevoerd. De eerste keer was in 2007. Toen ging het om een initiatief tegen 'fout vlees'.


Politiek wil AOW-uitkering niet verhogen (Foto: Novum)