Helikopters evacueren ingesneeuwde Oost-Europeanen

Redactie

In Servië en Bosnië zijn woensdag helikopters ingezet om tientallen mensen te evacueren uit ingesneeuwde dorpen. De helikopters werden ook ingezet om dorpen te bevoorraden die door het barre winterweer van de buitenwereld zijn afgesloten. Het dodental als gevolg van de bittere vorst in Oost-Europa is inmiddels opgelopen tot ten minste 75.

Tot dusver zijn vijf mensen in Servië doodgevroren. Helikopters hebben onder andere negen mensen ontzet die naar een begrafenis waren gegaan, maar niet meer in staat waren terug naar huis te gaan.

Alleen in Oekraïne kwamen de afgelopen dagen al 43 mensen om het leven door de kou. Het ministerie zei dat in een week tijd 28 doodgevroren daklozen zijn gevonden. Verder zijn acht mensen in het ziekenhuis bezweken en zeven thuis van de kou omgekomen. In sommige delen van Oekraïne komt de temperatuur niet boven de -30 graden Celsius uit. De autoriteiten hebben vanwege de barre weersomstandigheden scholen en crèches gesloten.

Minstens 720 mensen zijn met onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis beland. De autoriteiten hebben meer dan 1730 opvangcentra opgezet door het hele land. Daklozen worden daar voorzien van thee, koffie, gekookte aardappelen met varkensvet, een traditioneel Oekraïens gerecht.

De Oekraïense premier Mikola Azarov heeft de bevolking opgeroepen waakzaam te blijven, warme kleding te dragen en behulpzaam te zijn. "Ik roep burgers, bedrijven en organisaties op niet onverschillig te zijn en mensen die zichzelf niet kunnen helpen te ondersteunen en beschermen", aldus Azarov. "We zijn één volk."

In Roemenië, waar de temperaturen tot -32,5 graden Celcius zijn gedaald, zijn de afgelopen 24 uur zes daklozen omgekomen. Honderden mensen zijn in opvangcentra ondergebracht.

Vijf mensen kwamen de afgelopen 24 uur in Polen om door onderkoeling. Daarmee komt het dodental in Polen vooralsnog uit op twintig. Rusland had één dode te betreuren.


Helikopters evacueren ingesneeuwde Oost-Europeanen (Foto: Novum)