Ook ijsmaatregelen in Groningen en Amsterdam

Redactie

Op steeds meer plaatsen in Nederland worden maatregelen genomen om de aangroei van natuurijs te bevorderen. Na Friesland heeft nu ook de provincie Groningen een vaarverbod afgekondigd op een aantal vaarwegen. In Amsterdam wordt een sluis gesloten waardoor schaatsen in de grachtengordel sneller mogelijk moet worden.

De Eenhoornsluis in de Korte Prinsengracht is volgens Waternet nog niet eerder gesloten om ijsvorming te bevorderen. De theorie is dat de stroomsnelheid van het water afneemt, waardoor het makkelijker kan bevriezen. Als het experiment niet werkt gaat de sluis na een nachtje weer open.

In Groningen worden delen van het Reitdiep, het Drents Diep, het Zuidlaardermeer, het Oldambtmeer en het Noord-Willemskanaal afgesloten voor schepen. Het vaarverbod gaat komende nacht in en blijft van kracht zolang er ijs ligt. De maatregel komt volgens de provincie niet alleen schaatsers ten goede, maar moet ook steigers en kades beschermen.

Friesland sloot dinsdagavond al een aantal vaarwegen af. De belangrijke vaarroutes voor de beroepsvaart blijven voorlopig wel open. Dat verandert als de vorst aanhoudt en er zicht komt op een Elfstedentocht.

Ook werden eerder in Friesland en in de omgeving van Amsterdam gemalen uitgezet om de aangroei van een goede ijsvloer te bevorderen.