Voorstel FIFA: rode kaart bij strafschop schrappen

Peterselieman

Wereldvoetbalbond FIFA overweegt om de rode kaart die er bij een strafschop uitgedeeld kan worden te schrappen. Dit is een van de voorstellen die op 3 maart bij de bijeenkomst van de spelregelcommissie IFAB in Londen besproken zal worden.

Eén van de zaken die besproken zal gaan worden is de zogenaamde driedubbele straf. Als een verdediger een doorgebroken aanvaller in het strafschopgebied neerhaalt dan krijgt hij rood, wordt hij geschorst en krijgt zijn ploeg een penalty tegen. Omdat er veelvuldig geklaagd is over de zwaarte van deze maatregel wordt overwogen om de rode kaart om te zetten in een gele.

Verder komt het onderwerp van de doellijncamera's weer tersprake. Een aantal systemen zal worden uitgeprobeerd. Van de systemen die er nu zijn zullen een aantal doorgaan naar de tweede ronde.

Daarnaast wordt overwogen om in verlengingen één extra wissel toe te passen. Hierdoor mogen bij wedstrijden die langer dan de negentig minuten duren vier wissels toegestaan. Tot slot staat het onderwerp van de hijab op de agenda. Mocht de kledingrichtlijn versoepeld worden dan kunnen Islamitische vrouwen tijdens wedstrijden een hoofddoek dragen.