'Bestuur Vestia op zijspoor gezet'

Harry

Het bestuur van Vestia is aan de kant gezet. Dat meldt de NOS woensdag. De noodlijdende Rotterdamse woningcorporatie, de grootste van Nederland, was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Ondertussen kan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) geen kant op met Vestia. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De woningcorporatie zit financieel aan de grond maar ondertoezichtstelling door de minister zou de situatie verergeren.

De banken zouden in dat geval direct hun geld kunnen opeisen. Volgens het FD opereert de minister daarom terughoudend en grijpt ze vooralsnog niet in. Kamerleden worden alleen vertrouwelijk geïnformeerd en zeggen niets over de situatie bij Vestia.

Vestia raakte in ernstige financiële problemen door beleggingen in financiële producten die de corporatie hadden moeten beschermen tegen lage rente, aldus de krant.

Het Rotterdamse Vestia wilde zich verzekeren tegen een hogere rente. In plaats van premie te betalen besloot Vestia het risico over te nemen, aldus de krant. Nu de rente de afgelopen jaren sterk is gedaald en al lange tijd historisch laag staat, blijkt de situatie voor Vestia onhoudbaar.

Eerder deze week kondigden andere woningcorporaties aan om eventueel bij te springen, waardoor Vestia toegang kreeg tot een nieuw krediet van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.