Aisha Gadhafi wil broer Seif helpen

Redactie

Aisha Gadhafi, dochter van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi, heeft dinsdag een verzoek ingediend bij het Internationale Strafhof (ICC) om de rechters van informatie te voorzien. Die informatie kan de rechters volgens Aisha helpen hun volgende stap te bepalen in de zaak tegen haar broer Seif al-Islam. Ze wil naar eigen zeggen de belangen van Seif beschermen.

Het ICC heeft Seif (42) aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn betrokkenheid bij het gewelddadige optreden tegen antiregeringsdemonstranten die in opstand kwamen tegen het bewind van zijn vader. Maar Seif wordt nog altijd in Libië vastgehouden sinds hij in november in het zuiden werd gearresteerd en heeft geen contact met de buitenwereld.

De nieuwe leiders in Libië willen Seif berechten, maar eerst moeten ze de rechters in Den Haag ervan overtuigen dat hij een eerlijk proces krijgt op basis van dezelfde aanklachten als die in de zaak van het ICC.

Aisha Gadhafi heeft haar twijfels over een eerlijk verloop van de berechting van Seif en wil de rechters details geven van pogingen die ze heeft ondernomen om met hem in contact te komen alsmede van twee telefoongesprekken met de Libische openbaar aanklager. "Uit deze telefoongesprekken kan worden afgeleid dat de Libische autoriteiten die beweren het onderzoek naar Seif al-Islam Gadhafi te leiden, weigeren met internationale juridische raadgevers te spreken", aldus het verzoek.


Aisha Gadhafi wil broer Seif helpen (Foto: Novum)