Komedieregisseur John Rich (86) overleden

bennootje

John Rich is zondagochtend op 86-jarige leeftijd overleden. De regisseur, bekend van zijn werk voor komedieseries als All in the Family en The Dick Van Dycke Show, blies zijn laatste adem uit in Los Angeles. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Los Angeles Times maandag.

Rich stierf na een kort ziekbed, maakt een woordvoerder van het Directors Guild of America bekend. De president van de organisatie voor regisseurs beschrijft Rich als 'een legendarisch figuur in de geschiedenis van tv-komedie'. "Hij heeft een aantal zeer geliefde klassiekers geregisseerd en zijn vaardigheden als regisseur zijn onovertroffen."

Rich won in zijn jarenlange carrière drie Emmy's. Een van de prestigieuze televisieprijzen kreeg Rich voor een All in the Family-aflevering waarin Sammy Davis Jr. hoofdrolspeler Archie op zijn wang zoent. Die scène werd wereldberoemd.

Voor zijn regiewerk voor The Dick Van Dyke Show won Rich in 1963 zijn eerste Emmy. Van Dyke omschrijft Rich als 'de beste komedieregisseur die ik ooit heb ontmoet'. Rich regisseerde bovendien afleveringen van komedies als The Brady Bunch, Good Times en Barney Miller.

Rich was ook actief als producent, zo was hij van 1985 tot 1992 uitvoerend producent van de actieserie MacGyver. In 1999 nam Rich, die bovendien erg actief was voor het Directors Guild of America, afscheid van het regisseren. De 86-jarige laat zijn vrouw, drie kinderen, drie stiefkinderen en acht kleinkinderen achter.