'28 sporters betrokken bij Duits bloeddopingschandaal'

Frank (franklop)

Volgens het Duitse tv-station ARD zit er een groot Duits doping schandaal aan te komen rond sportgeneeskundige Andreas Franke. De Duitser zal het bloed van in totaal 28 atleten hebben behandeld met UV-straling, iets wat al jaren verboden is volgens het WADA (werelddopingagentschap).

Het is een methode waarbij het bloed wordt afgetapt, bestraatld met de UV-straling en vervolgens weer in het lichaam wordt gedaan. Al in het DDR-tijdperk werd deze methode gebruikt, wat leidde tot vele sportsuccessen. Volgens het WADA is elke vorm van invoeren van bloed, bloedcellen of bloedcelachtige producten verboden, zo ook deze.

Er worden momenteel 28 namen genoemd die betrokken zijn in dit schandaal. Hierbij zitten onder andere schaatsster Claudia Pechstein, Nils Schumann (olympisch kampioen op de 800 meter) en Marcel Kittel, sprinter van de Nederlandse wielerploeg i4t1.

Inmiddels heeft de officier van justitie in Erfurt een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Franke, waarbij al enkele computers in beslag zijn genomen vanuit het Olympic Training Center in Erfurt.