Dodental afkickcentrum Peru opgelopen tot 27

Erik (JeMoeder)

Het dodental als gevolg van een brand in een afkickcentrum in de Peruaanse hoofdstad Lima is opgelopen tot 27. Vijf mensen verkeren nog in kritieke toestand. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, zo liet de politie weten.

Volgens de Peruaanse autoriteiten zijn 26 mensen ter plekke omgekomen, het 27e slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De meeste mensen kwamen door verstikking om het leven, aldus de brandweer. Alle slachtoffers waren mannen.

Het 'Christus is liefde'-centrum voor drugs- en alcoholverslaafden had geen vergunning en was overvol. Volgens minister van volksgezondheid Alberto Tejada werden de inwoners behandeld 'als gevangenen'. Journalisten van persbureau Associated Press die ter plekke waren zeiden dat alle zichtbare ramen in het gebouw van tralies waren voorzien.

Een van de patiënten zei dat hij zich op de tweede verdieping bevond toen hij de vlammen omhoog zag komen vanaf de eerste verdieping, waar de brand begon. Hij is uit een raam gesprongen om aan de vuurzee te ontkomen. "De deuren zaten op slot, er was geen andere manier om te ontsnappen", zei de patiënt.

De autoriteiten zeiden niet te weten hoeveel mensen zich in het pand bevonden ten tijde van de brand. Ze zijn op zoek naar de eigenaren en staf van het centrum, die klaarblijkelijk op de vlucht zijn geslagen.

Zoila Chea, een tante van een van de slachtoffers, zei dat de omwonenden constant klaagden, en dat het centrum al twee keer door de autoriteiten is gesloten. Volgens Chea waren bezoekjes tijdens de eerste drie maanden van de behandeling verboden. De behandeling bestond volgens haar vooral uit het voorlezen uit de bijbel.

Het nationale hoofd van de brandweer, Antonia Zavala, zei het een brand van 'danteske proporties' was. De brandweer moest gaten slaan in een muur die gedeeld werd met een naburig gebouw om mensen uit het centrum te bevrijden. "We moesten elektrische zagen gebruiken om door de tralies bij de deuren heen te komen", aldus Zavala.