Zuid-Sudan weigert oliekraan open te zetten

bennootje

Zuid-Sudan heeft de olieproductie volledig stilgelegd en is niet van plan de productie te hervatten tenzij Sudan tegemoet komt aan een lijst met eisen. Dat heeft de Zuid-Sudanese minister van Petroleum en Mijnbouw gezegd.

Zuid-Sudan wil graag onderhandelen, aldus minister Stephen Dhieu Dau. Sudan moet echter wel instemmen met het aanbod van Zuid-Sudan om voor het gebruik van de oliepijpleidingen die op het grondgebied van Sudan liggen 1 dollar per vat olie te betalen. Sudan heeft eerder geëist dat 32 dollar per vat wordt betaald. Bovendien wil Zuid-Sudan 2,4 miljard dollar aan financiële hulp van zijn noorderbuur.

Sudan moet volgens de minister ook troepen terugtrekken uit de betwiste grensregio Abyei en stoppen met het financieren van rebellengroepen in Zuid-Sudan. Een internationaal verdrag, dat wordt gegarandeerd door 'internationale supermachten', moet ervoor zorgen dat de overeenkomst wordt nageleefd.

Zuid-Sudan heeft de olieproductie stilgelegd na berichten dat Sudan omgerekend ruim 630 miljoen euro aan olie van Zuid-Sudan heeft gestolen.