Albert beste in Belgisch feestje bij WK veldrijden

Frank (franklop)

Het wereldkampioenschap veldrijden in Koksijde is uitgelopen op een groots Vlaams feest. In de Belgische kustplaats reed Niels Albert in de eerste ronde weg en werd vervolgens pas bij de finish teruggezien. De daarop volgende zes plaatsen werden ook ingevuld door een Belg, waarvan Peeters en Pauwels ook op het podium eindigden. Voor Albert is het zijn tweede wereldtitel bij de eliterenners.

Albert en de Tsjech Zdenek Stybar gingen er in de eerste ronde ervandoor, maar al snel bleek dat de tweevoudig wereldkampioen niet goed genoeg was in het zand. Aan het eind van de ronde moest hij Albert al laten gaan en halfweg koers was hij ook niet meer terug te vinden bij de achtervolgers.

Achter Albert, die al ruim veertig seconden te pakken had, gingen zes Belgen strijden om de overige twee podiumposities. Daarvan leek Meeusen het sterkste en die ging in de één na laatste ronde ervandoor, maar werd al snel gepasseerd door Rob Peeters, die vervolgens door reed naar het zilver.

Het was allemaal ver achter Albert, die al lang en breed zijn tweede wereldtitel aan het vieren was. De eerste niet-Belg was Radomir Simunek, die op een dikke twee minuten achtste werd. De beste Nederlander was Niels Wubben op plaats vijftien op ruim drie en een halve minuut.