Vijfde wereldtitel Vos bij het veldrijden

Frank (franklop)

Marianne Vos heeft in het Belgische Koksijde haar vijfde wereldtitel bij het veldrijden veroverd. De alleskunner reed in de eerste ronde weg, om vervolgens pas bij de finish weer teruggezien te worden. Het zilver was voor Daphny van den Brand, die de Belgische Sanne Cant in een sprint naar de derde plaats verwees.

In de eerste ronde leek dat al één van de buitenlandse kanshebsters op een medaille uitgeschakeld. Katherine Compton kwam, zoals wel vaker, ten val en moest al vroeg een grote achterstand ongedaan maken. Vooraan besloten Van den Brand en Vos alvast te gaan en werden geholpen door twee andere landgenotes die een gat lieten.

Vos besloot echter niet om met Van den Brand, bezig aan haar laatste WK, te wachten en ging er nog in de eerste ronde vandoor. De achterstand van Van den Brand was op de streep al tien seconden, terwijl de nummer drie Sanne van Paassen op bijna een halve minuut volgde.

De strijd vooraan leek al vroeg gestreden, aangezien de achterstand van Van den Brand alleen maar opliep. Van den Brand kreeg het gaandeweg de koers lastiger en zag na drie rondes Van Paassen, Compton en de Belgische Sanne Cant aansluiten. Compton leek zich al leeggereden te hebben in de achtervolging en moest al snel afhaken.

Vos was inmiddels bijna een minuut weggereden en kon op haar gemak richting haar vijfde wereldtitel in het veldrijden rijden. Daarachter streden Van den Brand, Van Paassen en Cant nog steeds om het zilver. Van Paassen moest na de laatste duin afhaken, terwijl Van den Brand Cant eruit sprintte om het zilver.