Goud voor shorttracker Knegt op EK

Peterselieman

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op het Europees kampioenschap in het Tsjechische Mlada Boleslav goud gepakt op de eerste afstand, de 1.500 meter. De Rus Semen Elistratov wist het zilver te grijpen, voor de tweede Nederlander Niels Kerstholt.

Kerstholt reed in de race lang aan de leiding, waarna Knegt in de slotfase het roer overnam en zo naar goud gleed. Van de concurrenten wist alleen Elistratov zich nog tussen het Nederlandse duo te wurmen. Freek van der Wart eindigde als tiende na in de halve finale onderuit te zijn gegaan.

Bij de vrouwen pakte Jorien ter Mors op de 1.500 meter zilver. De Twentse moest in de slotfase alleen de Italiaanse titelverdedigster Arianna Fontana voorbij laten. Omdat de Britse Elise Christie in de slotronde onderuit ging, wist de Italiaanse Martina Valcepina het brons voor zich op te eisen. Yara van Kerkhof strandde al in de eerste ronde.

Zaterdag gaat het programma verder met de 500 meter en zondag zijn er de 1.000 meter en de superfinale. Daarnaast zijn er nog de aflossingen waarin beide Nederlandse ploegen zich al voor de halve eindstrijd geplaatst hebben.