Wade doet mee aan presidentsverkiezingen Senegal

bennootje

Het constitutionele hof van Senegal heeft vrijdag bepaald dat zittend president Abdoulaye Wade mee mag doen aan de presidentsverkiezingen. Als Wade wordt gekozen, wordt het zijn derde termijn, terwijl in Senegal een president maar maximaal twee termijnen mag aanblijven.

Het besluit van het hof leidt vermoedelijk tot veel woede bij de oppositie. Die heeft eerder al gezworen om de straat op te gaan als het hof zou instemmen met de kandidatuur van Wade. Er wordt gevreesd voor geweld en de politie heeft in de hoofdstad Dakar strategische posities betrokken. Bedrijven sloten eerder hun deuren en scholen stuurden leerlingen eerder naar huis.

De Senegalese grondwet werd in 2001, na de verkiezing van Wade in 2000, gewijzigd. Er werd een grondwettelijk maximum van twee termijnen ingesteld. De 85-jarige Wade, die als advocaat is opgeleid, is van mening dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast en dat zijn eerste termijn daarom niet meetelt.

In de verkiezingen zou Wade het onder meer moeten opnemen tegen de zanger Youssou N'Dour, die begin deze maand zijn kandidatuur bekendmaakte. Inmiddels is duidelijk dat het N'Dour onmogelijk is gemaakt om mee te doen aan de verkiezingen.

De Europese Unie stuurt negentig waarnemers naar de presidentsverkiezingen. De waarnemersmissie wordt geleid door de Nederlandse europarlementariër Thijs Berman (PvdA).


Wade doet mee aan presidentsverkiezingen Senegal (Foto: Novum)