Campagnechef Poetin wil steun van Medvedev

bennootje

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de afgelopen tijd weinig steun gekregen van president Medvedev bij zijn campagne voor de presidentsverkiezingen. Dat heeft de campagnechef van Poetin, Stanislav Govoroechin, vrijdag gezegd. Hij liet doorschemeren dat er mogelijk een breuk is ontstaan tussen de politiek dominante Poetin en Medvedev, zijn opvolger en protégé.

Volgens Govoroechin moet Medvedev actiever deelnemen aan Poetins campagne voor de verkiezingen die op 4 maart worden gehouden. "Ik denk dat het passend is als hij actiever deel zou nemen aan de campagne voor de man die hij zelf heeft genomineerd voor het presidentschap", tekende dagblad Izvestia op uit de mond van de campagnechef. "Ik zie hem geen actieve rol spelen en ik vind dat vreemd, omdat hij het was die als eerste Poetin voorstelde als president."

De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, greep snel in en bagatelliseerde de uitlatingen van Govoroechin. Peskov verklaarde juist dat Medvedev 'uitgebreide steun' heeft gegeven aan Poetin.

Medvedev volgde Poetin in 2008 op als president, omdat Poetin volgens de wet niet langer president kon zijn. Medvedev wordt echter beschouwd als een tijdelijke plaatsvervanger. Medvedev heeft toegezegd af te treden, waar hij door Poetin voor wordt beloond met het premierschap. Het besluit om af te treden heeft bij veel Russen kwaad bloed gezet. Zij zien dat de manoeuvre van Poetin als een minachting van de democratie. Dit heeft bijgedragen aan de protesten in december tegen de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen.

De verkiezing van Medvedev in 2008 tot president wakkerde de hoop aan dat hij de strenge controlemechanismen van de overheid, ingesteld door Poetin, zou versoepelen en meer politieke concurrentie toe zou staan. Ook werd gehoopt dat de persvrijheid zou worden beschermd en dat de economie zou worden geliberaliseerd. Medvedev heeft in zijn termijn echter weinig gepresteerd.