Kate Winslet krijgt ere-César voor hele oeuvre

Borizzz

Kate Winslet krijgt een César d'Honneur voor haar oeuvre. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. De 36-jarige actrice is momenteel te zien in het relatiedrama Carnage van de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski. De Césars zijn het Franse equivalent van de Oscars.

De Britse brak in 1997 internationaal door met haar hoofdrol naast Leonardo DiCaprio in Titanic en won in 2009 een Oscar voor haar hoofdrol in het oorlogsdrama The Reader. Daarnaast won ze prijzen bij de Britse Bafta's, de Amerikaanse acteursvakbond SAG en de Hollywood Foreign Press Association.

De Césars d'Honneur worden sinds 1976 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen Ingrid Bergman, Kirk Douglas, Bette Davis, Harrison Ford en Meryl Streep. Vorig jaar won filmmaker Quentin Tarantino.

De grote favoriet bij de Césars is dit jaar het Franse drama Polisse met dertien nominaties, over een journaliste die onderzoek doet naar jeugdcriminaliteit en verliefd wordt op een van de crimineeltjes. De stomme zwart-witfilm The Artist staat met tien nominaties op een tweede plaats.

De Césars zijn vooral bedoeld om de Franse cinema te promoten. 2011 was overigens een topjaar voor de Franse bioscopen. De kaartverkoop steeg met vier procent naar ruim 211 miljoen, het hoogste resultaat in 45 jaar.

De Césars, vernoemd naar de Franse beeldhouwer César Baldaccini, worden op 24 februari voor de 37e keer uitgereikt in het Théatre du Châtelet in Parijs.


Kate Winslet krijgt ere-César voor hele oeuvre (Foto: Novum)