Verplichte opname voor versturen giftige bonbons

Redactie

Een 44-jarige vrouw uit Veghel moet een jaar lang worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis voor het versturen van bonbons met muizengif. De rechtbank in Den Bosch denkt dat de vrouw een gevaar is voor zichzelf en anderen. De vrouw is vrijdag ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat ze ontoerekeningsvatbaar is.

De van oorsprong Mexicaanse vrouw heeft bekend begin vorig jaar aan families in Uden, Veghel en Horn een pakketje bonbons met muizengif te hebben gestuurd. Over haar motieven heeft ze wisselend en verward verklaard, aldus de rechtbank. In een van haar verklaringen stelt de vrouw dat sprake was van een grap, maar dat gelooft de rechtbank niet.

In de bonbons zat volgens het Nederland Forensisch Instituut geen fatale hoeveelheid gif. Het eten ervan zal mensen hooguit misselijk hebben gemaakt of buikpijn hebben bezorgd.

Een psychiater en een psycholoog stellen dat de vrouw zeer waarschijnlijk schizofreen is. Toen ze de bonbons verstuurde verkeerde ze vermoedelijk in een psychotische toestand. Het advies van de deskundigen de vrouw ontoerekeningsvatbaar te verklaren en te laten behandelen in een psychiatrisch ziekenhuis heeft de rechter overgenomen.

De vrouw is volgens de rechtbank wel schuldig aan meerdere doodsbedreigingen. "Dat uiteindelijk uit onderzoek bleek dat de bonbons geen fatale hoeveelheden gif bevatten, doet daaraan niets af", oordeelt de rechtbank.