[Eredivisie] Vooruitblik speelronde 19

Niels (DerMeister)

Komend weekend staat in de Nederlandse Eredivisie de negentiende speelronde op het programma. Behalve de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax staan er nog een aantal interessante affiches op het programma. Zo keert Jonathan Reis met Vitesse terug bij zijn voormalig werkgever PSV en mag het AZ van Gertjan Verbeek op bezoek bij het lastige Roda JC. FOK!sport blikt voor op de negentiende speelronde.

Reis keert voor even terug in Eindhoven

PSV kan vanavond voor even koploper van de Eredivisie worden. Mocht de ploeg van trainer Fred Rutten in eigen huis van Vitesse winnen, dan gaat het AZ voorbij op de ranglijst. De Alkmaarders komen zaterdag pas in actie tegen Roda JC. Op dit moment bedraagt de voorsprong van AZ ten opzichte van PSV één punt.

Rutten kan tegen Vitesse beschikken over een fitte selectie. De wedstrijd zal volledig in het teken staan van de tijdelijke terugkeer van Jonathan Reis. "Ik vind het geweldig dat hij weer op het veld staat", aldus Wilfred Bouma. "Ik ben zelf lang geblesseerd geweest, dus ik weet hoe loodzwaar de weg terug is. Natuurlijk had ik liever gezien dat hij weer voor PSV had gevoetbald." Marcelo zal waarschijnlijk de directe tegenstander van Reis zijn. Rutten maakt zich geen zorgen dat de Braziliaanse verdediger zijn landgenoot niet zal durven aan te pakken: "Op het veld heeft Marcelo geen vrienden. Daar maak ik me geen zorgen over."


Jonathan Reis keert voor even terug in Eindhoven (Foto: Pro Shots)

Bij Vitesse zal Patrick van Aanholt zijn debuut in de hoofdmacht maken. De 21-jarige linksback, gehuurd van Chelsea, kent net als Reis een verleden bij PSV. Ook Guram Kashia kan waarschijnlijk rekenen op een basisplaats. De Georgische centrale verdediger kampte de laatste tijd met een enkelblessure, maar lijkt fit genoeg om aan de start te verschijnen. Trainer John van den Brom vindt dat Kashia dit seizoen van grote waarde is voor de ploeg: "Kashia is niet voor niets mijn aanvoerder. Hij is een rustpunt in de verdediging." Ook Giorgi Chanturia keert terug van een enkelblessure.

RKC en VVV treffen elkaar in kelder Eredivisie

RKC Waalwijk, de huidige nummer vijftien van de Eredivisie, neemt het komende zondag op tegen VVV. De Venlonaren wonnen vorige week verrassend met 2-1 van Feyenoord en staan op dit moment op de zestiende plek. De Limburgers hebben een goed resultaat nodig in Waalwijk, aangezien de achterstand op RKC op dit moment vijf punten is.

RKC-trainer Ruud Brood kan zondag niet beschikken over verdediger Ard van Peppen. De voormalig speler van Excelsior en De Graafschap is geschorst en mist daardoor de ontmoeting met VVV. Roald van Hout is er evenmin bij. Hij herstelt van een heupblessure. Ton Lokhoff, trainer van VVV, kan over een geheel fitte selectie beschikken. Alleen de inzetbaarheid van Barry Maguire is op dit moment nog onzeker. De middenvelder heeft last van een voetblessure.


Ton Lokhoff gaat met VVV op bezoek bij RKC (Foto: Pro Shots)

Verbeek mist Elm tegen Roda JC

AZ-trainer Gertjan Verbeek kan zaterdag tijdens de uitwedstrijd bij Roda JC niet beschikken over Rasmus Elm. De Zweed, die dit seizoen vooral uitblinkt door zijn loepzuivere vrije trappen, kreeg afgelopen zondag in het thuisduel met Ajax een gele kaart en is daardoor geschorst. Celso Ortiz zal waarschijnlijk zijn plek op het middenveld innemen. "Maar Nick Viergever en Thomas Lam kunnen er ook spelen”, liet Verbeek weten.

Mattias Johansson, die afgelopen week werd vastgelegd, is nog niet beschikbaar. De Zweed, die overkomt van Kalmar, kampt op dit moment met een hamstringblessure. "Mattias krijgt de kans om zich rustig aan te passen”, zegt Verbeek. „In Zweden zijn ze net met de voorbereiding begonnen, terwijl wij midden in het seizoen zitten. Ik heb ervaring met Scandinavische spelers. Zo'n overgang brengt wat aanpassingen met zich mee."

Harm van Veldhoven, trainer van Roda JC, kan komende zaterdag weer beschikken over Wiljan Pluim. De voormalig spits van Vitesse ontbrak vorige week vanwege een meniscusblessure. Van Veldhoven kijkt uit naar het duel tegen de huidige lijstaanvoerder: "Ik ben benieuwd waar we staan. We spelen tegen een heel erg sterk collectief."


AZ mist Rasmus Elm komende zondag tegen Roda JC (Foto: Pro Shots)

McClaren met Chadli en Mihaylov tegen Groningen

Steve McClaren kan komende zondag, tijdens het thuisduel tegen FC Groningen, beschikken over Nacer Chadli. De Belgische aanvaller ontbrak afgelopen week op de training, aangezien hij ziek was. Hij is echter weer voldoende hersteld om tegen Groningen in actie te komen.

Ook Nikolai Mihaylov ontbrak de laatste dagen op de training vanwege ziekte, maar de Bulgaar staat tegen Groningen naar alle waarschijnlijkheid gewoon onder de lat. Daniel Fernandes, de Portugese keeper die deze winter de gelederen kwam versterken, is volgens McClaren nog niet wedstrijdfit. De doelman komt maandag met Jong Twente in actie tegen Jong Ajax.

Groningen-trainer Pieter Huistra kan komende zondag waarschijnlijk nog niet beschikken over Jonas Ivens. De Belg liep afgelopen zondag een hersenschudding op en kampt nog altijd met de gevolgen daarvan. De inzetbaarheid van Lorenzo Burnet is nog onzeker. Hij viel donderdag op de training uit met een liesblessure. Ondanks de tegenslagen kijkt Huistra uit naar het duel tegen Twente: "Als wij onze kwaliteiten in stelling brengen, de organisatie goed is, we negentig minuten lang voor 100% scherp zijn, kunnen we zeker gaan voor de drie punten in Enschede!"


Pieter Huistra ziet kansen voor FC Groningen in De Grolsch Veste (Foto: Pro Shots)

Programma speelronde 19:

Datum Thuis Uit
vr 27 jan, 20:00 PSV Vitesse
za 28 jan, 18:45 sc Heerenveen FC Utrecht
za 28 jan, 19:45 NAC Breda De Graafschap
za 28 jan, 19:45 Heracles Almelo Excelsior
za 28 jan, 20:45 Roda JC AZ
zo 29 jan, 12:30 Feyenoord Ajax
zo 29 jan, 14:30 RKC Waalwijk VVV Venlo
zo 29 jan, 14:30 FC Twente FC Groningen
zo 29 jan, 16:30 N.E.C. Nijmegen
ADO Den Haag