KPN en T-Mobile weigeren Pirate Bay-blokkade

Marc (MPG)

Internetproviders KPN en T-Mobile geven geen gehoor aan de oproep van stichting Brein om hun klanten vrijwillig de toegang tot torrentsite The Pirate Bay te ontzeggen. De bedrijven geven aan dat het niet aan een private stichting, maar aan een rechter is om te oordelen of een site geblokkeerd zou moeten worden.

KPN gaf dinsdag al aan niet te willen blokkeren, maar trok die woorden later om onduidelijke redenen terug. Nu geeft het telecombedrijf aan definitief geen gehoor te geven aan het verzoek. Volgens de provider past een blokkade niet 'in de zienswijze van KPN': "KPN ziet het blokkeren van sites als een zwaar middel, waarvoor een rechterlijk vonnis nodig is. In de zienswijze van KPN is blokkeren niet het antwoord. Wat nodig is zijn robuuste, aantrekkelijke businessmodellen, die makkelijk in gebruik zijn en een fair deal bieden aan zowel de producenten als de afnemers van content."

T-Mobile verklaarde: "T-Mobile is een groot voorstander van open internettoegang en is principieel tegen het afsluiten van sites op het internet." Dit standpunt is ook aan Brein gemeld.

Donderdag gaf provider UPC al aan niet te voldoen aan het verzoek van Stichting Brein. Als 'onafhankelijke en onpartijdige partij' wil UPC niet meewerken aan een vrijwillige blokkade, aldus een woordvoerster.

De rechtbank in Den Haag heeft op woensdag 11 januari besloten dat providers Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay voor al hun klanten moeten blokkeren. Ziggo en XS4ALL hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ondertussen moeten zij wel een blokkade opzetten, deze moet uiterlijk 1 februari in werking treden.